Saturday, 14 December 2013

PENYELEWENGAN KUASA PEGAWAI KANAN JABATAN BOMBA DAN PENYELAMAT MALAYSIA


YB DATO' ABDUL RAHMAN DAHLAN
Menteri
Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan
Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan
dan Kerajaan Tempatan
Aras 18
No.51, Persiaran Perdana
Presint 4
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan
62100 PUTRAJAYA


YB Dato’,

ADUAN MENGENAI PENYELEWENGAN KUASA DATO’ SOIMAN BIN JAHID, PENOLONG KETUA PENGARAH, BAHAGIAN OPERASI KEBOMBAAN DAN PENYELAMAT MALAYSIA 

Adalahperkara tersebut di atas dirujuk. Kami mendoakan semoga YB Dato’ sihat sentiasa melaksanakan tugas seharian.YB. Dato’ kami ingin membuat aduan berhubung pegawai di atas Dato’ Soiman Jahid, Penolong Ketua Pengarah, Bahagian Operasi Kebombaan dan Penyelamat yang didapati banyak melakukan penyalahgunaan kuasa, conflict of interest dalam syarikat yang mendapat projek di JBPM, gaya hidup mewah dan memberi nasihat yang salah kepada Ketua Pengarah JBPM dan TKP JBPM (Operasi). Berikut beberapa bukti penyelewengan oleh beliau;

A) Mempunyai kepentingan perniagaan dengan vendor atau syarikat yang melaksanakan projek di JBPM. Dato’ Soiman Jahid mempunyai hubungan yang sangat rapat dengan individu dan pemilik syarikat –syarikat berikut;

1.) AVP ENGINEERING (M) SDN. BHD beralamat Lot 4, Jalan Waja 16, Kawasan Perusahaan Telok Panglima Garang, 42500 Telok Panglima Garang,Selangor Darul Ehsan.AVP Engineering (M) Sdn. Bhd pada ketika itu Pengarah Eksekutif ialah Dato’ Hj Abdul Azeez bin Abdul Rahim (sekarang Pengerusi Lembaga Tabung Haji) telah mendapat projek CADANGAN MEMBEKAL, MENGHANTAR, MEMASANG, MENGUJI DAN MENTAULIAHKAN 100 UNIT FIRE RESCUE TENDER (FRT) C/W FITTING AND ACCESSORIES KEPADA JABATAN BOMBA DAN PENYELAMAT MALAYSIA (JBPM) SECARA RUNDINGAN TERUS DENGAN KOS RM 186,115,700.00 (SEUNIT RM 1,861,157) sepertimana kelulusan Kementerian Kewangan pada 11 November 2010 (Dilampirkan). Dengan menggunakan lori jenis Scania berharga RM 500 ribu dan beberapa kos rescue tools harga RM1,861,157 seunit tentu sangat menguntungkan. Dato’ Soiman secara curang mengarahkan beberapa barangan dan peralatan dalam FRTmenggunakan barangan import yang bukan di kilangkan di Malaysia dan AVP perlu mendapatkan daripada pembekal yang mempunyai hubungan rapat dengan Dato’ Soiman Jahid yang akan diperincikan dalam aduan ini nanti. 2.) ASIA POSITIF SDN. BHD beralamat No. 30, Jalan Alfa E U6/ E, Pusat Perdagangan Subang Permai, Section U6, 40150 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan. Pengarah Urusannya ialah Wan Kamaruddin Wan Jalil seorang sahabat baik, orang kepercayaan dan proksi perniagaan kepada Dato’ Soiman. Wan Kamaruddin Wan Jalil ini kini sering menjadi jurucakap dan wakil bagi produk bomba keluaran luar negara. Mana-mana syarikat luar negara perlu berjumpa dengan Wan Kamarudin Wan Jalil ini sebelum berjumpa dengan Ketua Pengarah JBPM dan Dato’ Soiman. Kehebatan Wan Kamaruddin Wan Jalil ini sehingga ke tahap boleh menyertai kejohanan Sukan Bomba Malaysia (Sukbom) tahun 2012 di Sarawak walaupun bukan anggota bomba. Siapakan yang membawanya? Tentulah Dato’ Soiman Jahid. Bukti hubungan mereka lagi ialah YB Menteri boleh memeriksa bahawa semua kerja-kerja penyelenggaraan rescue tools JBPM di buat oleh Wan Kamaruddin Wan Jalil melalui syarikat Asia Positif Sdn Bhd ini. Dato’ Soiman secara curang menggunakan kuasanya agar JBPM menggunakan khidmat Wan Kamaruddin Wan Jalil. Siapa Wan Kamarudin Wan Jalil ini sehingga semua pihak perlu berjumpa dengannya atas arahan Dato’ Soiman Jahid? 

3.) MELINAR JATI SDN BHD milik rakan Dato’ Soiman bernama Shahrom, teman main Golf dan naik kapal terbang bersama adalah pembekal barangan rescue tools dari LUKAS yang berpengkalan di Jerman dan tidak mempunyai kilang di Malaysia. Dato’ Soiman secara curang menggunakan kuasanya mengarahkan AVP ENGINEERING (M) SDN. BHD menggunakan produk Rescue Tools dari LUKAS. Dinyatakan Dato’ Soiman mempunyai share dalam urusan ini. Terlalu banyak aduan mengenai bekalan yang dibuat oleh Shahrom ini misalnya peralatan FRT yang ditukar seperti Portable Pump yang semakin berat dan susah di bawa berbanding sebelum ini. Ini bukankah menjejaskan kepantasan anggota JBPM?. FRT yang dibekalkan oleh AVP selalunya tidak lengkap dan ada kecacatan tetapi dilepaskan oleh Dato’ Soiman Jahid semasa dia menjadi Pengerusi Penerimaan Bekalan JBPM. Terlalu banyak aduan berkaitan dengan AVP tetapi disimpan oleh Dato’ Soiman sebagai Penolong Ketua Pengarah Bahagian Operasi JBPM. 

4.) ARTABARA TECHNIK SDN BHD beralamat No 4, Jalan BP4, Bandar Bukit Puchong,47120 Puchong, Selangor. Pengarahnya, Alma Zaadi Annwar juga merupakan sahabat baik dan banyak mendapat kerja pembaikan dari Bahagian Operasi JBPM atas arahan Dato’ Soiman Jahid. Artabara membekal jenama Weber rescue tools satu lagi produk keluaran Jerman yang tidak mempunyai kilang di Malaysia. Produk Weber oleh Artabara pula dijual mahal terutama bateri rescue tools yang cepat habis yang sering menjadi keluhan anggota JBPM bertugas. Dato’ Soiman telah mengarahkan semua pegawai JBPM antara lain menggunakan khidmat ARTABARA TECHNIK SDN BHD. Bukti lain Dato’ Soiman telah membantu secara teknikal dalam laporan tender JBPM untuk tender Membekal, Menghantar, Menguji Dan Penerimaan Empat Puluh (40) Unit "Chemical Protective Suits - Level A" Kepada Jabatan Bomba Dan Penyelamat Malaysia kos RM592,000.00 tahun 2012

5.) INVERSYS CORPORATION SDN BHD beralamat No. 2-3-1,Jalan 5/101C, Cheras Business Center Taman Cheras, 56100 Kuala Lumpur. Dinyatakan kerana terhutang budi kepada pemilik syarikat maka Dato’ Soiman telah membantu secara teknikal dalam laporan tender JBPM untuk Membekal, Menghantar, Menguji Dan Penerimaan Dua Ribu (2,000) Pasang "Fire Fighting Suit" Kepada Jabatan Bomba Dan Penyelamat Malaysia Kos RM3,960,000.00 tahun 2012.

B) Melanggar peraturan kerajaan dengan mengutamakan barangan import berbanding barangan tempatan.i.) Dalam surat kelulusan Kementerian Kewangan bertarikh 11 November 2010 secara jelas menyebut “AVP ENGINEERING (M) SDN. BHD dikehendaki melaksanakan Program Pemindahan Teknologi bertujuan berkongsi dan mengembangkan teknologi pembuatan kepada vendor-vendor dan syarikat syarikat tempatan lain 

ii) Surat Pekeliling Perbendaharaan Bil.7 tahun 2002 (SPP) juga jelas menyebut penggunaan bahan/ barangan/ perkhidmatan dalam perolehan kerajaan. Arahan Perbendaharaan (AP) 169.2 (a) menyebut “Bahan/barangan/perkhidmatan hendaklah digunakan sepenuhnya oleh agensi dalam perolehan masing-masing. Perolehan melalui import hanya akan dipertimbangkan setelah dipastikan ianya tidak boleh diperolehi secara tempatan”.

iii.) Tindakan sewajarnya akan diambil ke atas agensi yang gagal mematuhi peraturan-peraturan di atas dan pegawai yang bertanggungjawab boleh dikenakan tindakan surcaj. 

iv.) Lampiran SPP Bil 7. Tahun 2002 dalam perenggan 1.1 “ Pengilang adalah bermaksud sesuatu syarikat yang berdaftar di bawah Akta Syarikat 165 yang mengambil bahagian dan/ atau menjalankan aktiviti pengilangannya di dalam Malaysia dan bertanggungjawab ke atas kualiti bahan/ barangan yang berkenaan. Perenggan 1.2 “Aktiviti Pengilang” adalah bermaksud membuat dan /atau mengeluarkan apa-apa bahan/barangan memandang kepada penggunaan dan termasuklah memasang bahagian-bahagian melalui proses pengilangan.

v.) Kelulusan MITI hendaklah diperolehi terlebih dahulu sekiranya bahan/barang import bernilai melebihi RM50 ribu hendak digunakan.

vi.) Persoalannya apakah kriteria bagi rescue tools untuk jentera JBPM seperti LUKAS RESCUE DAN WEBER menepati ciri-ciri produk tempatan sebagaimana tafsiran SPP Bil 7. Tahun 2002 perenggan 1.1 dan 1.2? Jika begitu mengapa Dato’ Soiman mengarahkan Bahagian Operasi menggunakan rescue tools sedemikian sedangkan kita tahu di Malaysia ada produk sedemikian yang di kilangkan mempunyai kualiti yang sama atau lebih baik? Apakah rescue tools berkenaan tidak dapat diperolehi di Malaysia?. Jawapannya ialah Dato’ Soiman mempunyai kepentingan dalam syarikat-syarikat itu. Apakah juga Dato’ Soiman dan JBPM ada memohon kelulusan MITI sebelum menggunakan produk import?

vii.) Apakah Program Pemindahan Teknologi bertujuan berkongsi dan mengembangkan teknologi pembuatan kepada vendor-vendor dan syarikat syarikat tempatan lain yang disyaratkan kepada AVP Engineering (M) Sdn Bhd telah berjaya jika mereka hanya mengutip semua rescue tools dari negara luar untuk dimasukkan dalam FIRE RESCUE TENDER (FRT) itu? Atau pun pembelian cara biasa?. 

viii.) Oleh itu adalah jelas Dato’ Soiman Jahid dan mungkin ada pegawai atasan JBPM lain yang terlibat telah menyalahgunakan kuasanya untuk kepentingan peribadinya dalam syarikat –syarikat yang disebutkan di atas. 

OLEH ITU!

1. Memandangkan Dato’ Soiman Jahid ini dinaikkan pangkat kerana bantuan orang –orang politik dan targetnya untuk mendapatkan kuasa bagi Timbalan Ketua Pengarah Operasi JBPM maka YB Dato’ harus mengambil tindakan sewajarnya agar tidak menjejaskan nama baik JBPM dan KPKT. Pegawai seperti ini sepatutnya dipindahkan atau dibekukan fungsinya.

2. Kepentingannya dalam syarikat-syarikat yang disebutkan akan menjejaskan peluang syarikat lain untuk membekalkan barangan & perkhidmatan yang lebih berkualiti selain menyahut hasrat kerajaan untuk menggunakan barangan tempatan sebagaimana pekeliling kerajaan.

3. Tindakan sewajarnya perlu diambil kepada pegawai yang bertanggungjawab selain dikenakan tindakan surcaj. 

4. YB Dato’ mesti membersihkan imej Group Vendor yang berpuak-puak mencerminkan syarikat adalah “geng’ kepada pegawai atasan. Group KP, TKP, Dato’ Soiman dan lain-lain. Sehingga ada persepsi masuklah Group Dato’ Soiman kalau nak kaya raya. Ketirisan seperti ini hanya akan menyebabkan kerosakan imej JBPM sebagai jabatan berintegriti dan menghalang proses persaingan yang sihat di kalangan vendor-vendor JBPM. 

5. YB Dato’ dipohon mengarahkan serta merta, agensi dan pegawai JBPM/ KPKT menggunakan barangan tempatan yang dikeluarkan oleh vendor dalam negara sebelum mengimport barangan berkenaan sejajar dengan SPP Bil 7. Tahun 2002 perenggan 1.1 dan 1.2. Apatah lagi pada projek Secara Rundingan Terus FIRE RESCUE TENDER (FRT) berjumlah RM 186,115,700.00 kepada AVP yang memudahkan pegawai JBPM melantik vendor tanpa mengikut pekeliling yang ditetapkan.

6. Penyiasatan SPRM perlu dilakukan agar situasi seperti ini tidak berulang. Gaya hidup mewah Dato’ Soiman Jahid yang memiliki perniagaan dan bermain golf setiap hari termasuk hari bekerja perlu disiasat. 

Sekian terima kasih

Yang Benar

BB


YB SENATOR Datuk Paul Low SengKuan
Menteri di Jabatan Perdana Menteri
Aras 3, Blok Barat, Bangunan Perdana Putra,
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
62502 PUTRAJAYA.


Ketua Pesuruhjaya SPRM 
Ibu Pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 
Blok D6, Kompleks D 
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan 
Peti Surat 6000 
62007 Putrajaya 

7 comments:

 1. Salam admin..admin nak tak gmbr rescue tool lukas dengan portable pam yang baru tu?kalau nak saya boleh beri

  ReplyDelete
 2. Upload laa..boleh org awam mcm sy kenal apa peralatan tu.

  ReplyDelete
 3. Tahniah atas pendedahan saudara....teruskan mencungkil ketidak amanah penjawat awam terutama pegawai tertinggi jabatan

  ReplyDelete
 4. Tolong check pegawai bomba ni jugak...scammers amik duit online pelabur betatus ribu ringgit...Zuber bin ramli,
  740208026255
  0195535640, 0135832578
  Ada nama Yg dato osman aka mutalib
  Maybank 112071305979
  Cimb 02100004013205
  Kerja di balai bomba jitra kedah
  Penipuan ROLLING MONEY
  Dia guna nama marhain ramli di fb
  Group 3 HARI MENCARI BINTANG

  ReplyDelete
 5. Sukacita dimaklumkan bahawa Dato' Soiman bin Jahid telah dinaikan pangkat (pemangkuan) ke Penguasa Bomba Gred Utama B sebagai Timbalan Ketua Pengarah (Operasi) Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia mulai 02 Januari 2015. Tahniah diucapkan kepada YAS Dato'.

  ReplyDelete
 6. Hello, Semua orang (Pinjaman Tawaran)
  Adakah anda berminat untuk mendapatkan pinjaman @ 2%? Jika ya,? email kami sekarang untuk maklumat lanjut mengenai pinjaman yang anda perlukan sebagai pinjaman. Sekarang sila hubungi kami di: anitacharlesloancompany@gmail.com bersama-sama dengan maklumat di bawah.
  kami menawarkan dari $ 1,000.00 kepada $ 25,000.000.00 juga memohon untuk maklumat lanjut

  {Lengkapkan borang pinjaman di bawah}
  Nama anda: ===========
  NEGARA: ===========
  NEGERI: ===========
  ALAMAT: ===========
  GENRE: ===========
  Jumlah yang diperlukan: ===========
  TEMPOH: ===========
  BILANGAN TELEFON: =========== =============
  Hubungi kami dengan email ini: anitacharlesloancompany@gmail.com
  Akaun yang lebih baik daripada syarikat yang sah.
  Salam
  Puan Anita

  ReplyDelete
 7. Kau sibuk hal org...da tua2 pun bangang..jaga kain sendri la

  ReplyDelete